2. mrt, 2022

Schone Schijn

Samen met twee andere (textiel)kunstenaars werk ik samen onder de naam STIKK. Deze keer werken we met een thema: Schone schijn. Een thema met vele kanten en lagen. En wat is er veel schone schijn als je erop let! Heel veel kom ik tegen als ik zappend op de bank lig.

Allemaal frisse presentatoren met een eeuwige glimlach op hun strak gemake-upte gelaat. Ze praten tegen me met een warme stem alsof we vrienden zijn. Niks nieuws natuurlijk, dit kennen we al sinds de Playbackshow en Loveletters. Maar er is wel iets veranders. Vroeger had je een show en daarna reclame. En die reclame was voor allerlei huishoudelijke producten. Nu zijn  veel shows, van Maestro tot 1 tegen 100, opgebouwd rond een loterij. En na afloop krijg je reclames die vooral gaan over gokken en beleggen.

Het lijkt of televisieland, inclusief publieke omroepen, het domein is geworden van de gokindustrie, vaak verpakt als een soort liefdadigheid, zoals bij de Postcodeloterij en de Vriendenloterij. Gokverslaving is de meest onzichtbare en anonieme verslaving die er is. De problemen die het veroorzaakt blijven ook buiten ons zicht.

Met dit werk probeer ik beide kanten te verbeelden. De suikerzoete kant vol verleiding en de pijnlijke achterkant waar woorden tekort schieten. 

Meest recente reacties

02.10 | 12:08

Deze cursus spreek mij erg aan.
Bent U van plan om soortgelijke cursus in 2023 weer te doen?
Ben erg benieuwd
vriendelijke groeten Jeanet de Fluiter

04.01 | 15:59

Wat goed verwoord Tineke. Wat is Idd. vanuit je gevoel en intuïtie?? Ze lijken op elkaar maar toch ook weer niet. Het opruimen van je moeders huis en dan door je verleden gaan is ook herkenbaar.

02.03 | 12:24

Weer een prachtig resultaat Tineke. Ik zag je in het quiltblad staan. Loopt je cursus goed?

Deel deze pagina