8. sep, 2021

Vlieg naar Zuid

Kunst wordt nog altijd gezien als een vak(je) apart. Iets dat naast het leven staat, en alleen op speciaal daarvoor aangewezen plekken vertoond wordt. Terwijl kunst het hele leven kan veraangenamen zoals eten en drinken, frisse lucht en bomen dat doen. Kunst is niet heilig en hoeft niet altijd voor eeuwig te worden bewaard. Kunst mag ontstaan, omarmt worden, verslijten, vergaan en plaats maken voor weer nieuwe kunst. Kunst is niet van de kunstenaars, niet van de kunstkenners of handelaren, maar van iedereen. 

Daarom ben ik ook zo blij met het project VliegnaarZuid. Een initiatief van kunstenaar Rudy Simon. Een samenwerking tussen 5 kunstenaars en 2 maatschappelijke instellingen, èn alle wijkbewoners van Zwolle Zuid. 

We maken samen kunst van en over de wijk en haar bewoners. We praten, vertellen verhalen, borduren, maken gedichten en foto’s, een wijkmaquette en een wijkmascotte. Hoe meer mensen meedenken, praten en doen, hoe kleurrijker het geheel wordt. Je mag eraan komen, meebouwen eneigen ideeën aandragen.  Zo ontstaat kunst zoals het volgens mij ooit bedoeld is. Kunst als onderdeel van het dagelijks leven. 

Mensen leren elkaar op een andere manier kennen en kijken met een andere blik naar hun eigen wijk. Daarnaast is het vooral heel erg leuk.

Ik voel me vereert dat ik mee mag doen en verheug me op de komende twee maanden. De resultaten laat ik binnenkort zien. 

Meest recente reacties

02.10 | 12:08

Deze cursus spreek mij erg aan.
Bent U van plan om soortgelijke cursus in 2023 weer te doen?
Ben erg benieuwd
vriendelijke groeten Jeanet de Fluiter

04.01 | 15:59

Wat goed verwoord Tineke. Wat is Idd. vanuit je gevoel en intuïtie?? Ze lijken op elkaar maar toch ook weer niet. Het opruimen van je moeders huis en dan door je verleden gaan is ook herkenbaar.

02.03 | 12:24

Weer een prachtig resultaat Tineke. Ik zag je in het quiltblad staan. Loopt je cursus goed?

Deel deze pagina