18. feb, 2021

Ten Commandments 20.21

Dit textielcollage heb ik gemaakt voor de tentoonstelling "Toekomstdenken" in Emmen voorjaar 2021.

Wie zijn we? Hoe veranderen wij gedurende de tijd? En hoe veranderen onze waarden en normen? De afgelopen 100 jaar hebben we enorm veel uitvindingen gedaan die bijdragen aan een lang en gezond leven. Op medisch gebied kunnen we bijna wonderen verrichten. Ook op gebied van hygiene, betere huizen en veiligheid hebben we vooruitgang geboekt. Je zou denken dat we daardoor blij en ontspannen door het leven stappen en eindelijk onze tijd kunnen besteden aan andere zaken. Maar niets lijkt minder waar. We zijn drukker met voeding, leefstijl, medicatie, acties voor meer onderzoek, bloeddruk meten, hartslag bijhouden en total bodyscans dan ooit tevoren. 

Corona heeft dat patroon in een hogere versnelling gezet. Hoe meer we het leven naar onze hand kunnen zetten, hoe slechter we om kunnen gaan met onheil. Het feit dat we sterfelijk zijn kunnen we steeds minder aanvaarden.

Misschien speelt het ook mee dat gezondheid een overzichtelijk probleem is, waarvan we weten hoe we het aan moeten pakken. Als de wereld ten onder lijkt te gaan aan een klimaatcrisis en een zee die in plastic soep verandert, en we niet langer weten wie goed of slecht is, en ongelijkheid steeds verder toeneemt willen we overzicht hebben. Het is fijn om je te concentreren op yogaoefeningen, een groene salade te eten en te gelovendat je echt heel goed bezig bent. Ziek is slecht, gezond is goed. Dus doen we precies wat de dokter voorschrijft.  

Tot welke prijs? 

Meest recente reacties

02.10 | 12:08

Deze cursus spreek mij erg aan.
Bent U van plan om soortgelijke cursus in 2023 weer te doen?
Ben erg benieuwd
vriendelijke groeten Jeanet de Fluiter

04.01 | 15:59

Wat goed verwoord Tineke. Wat is Idd. vanuit je gevoel en intuïtie?? Ze lijken op elkaar maar toch ook weer niet. Het opruimen van je moeders huis en dan door je verleden gaan is ook herkenbaar.

02.03 | 12:24

Weer een prachtig resultaat Tineke. Ik zag je in het quiltblad staan. Loopt je cursus goed?

Deel deze pagina