4. okt, 2018

Gespreksstof in Fort Collins

Tijdens een bezoek aan mijn broer in Fort Collins Colorado bezocht ik twee tentoonstellingen in het Avenir Museum of Disign & Merchandising, onderdeel van Colorado State University. 

Beide tentoonstellingen spraken me aan omdat het ging om communicatie via stof, gespreksstof dus, maar op twee heel verschillende manieren. 

De ene tentoonstelling laat prachtige geborduurde verhaaldoeken zien uit de Hmong cultuur. De Hmong komen oorspronkelijk uit een bergachtig gebied in Zuid Oost Azie. Onder andere door de oorlogen in Vietnam zijn velen van hen gevlucht en overal op de wereld terecht gekomen. Ook in Amerika, waar de oude handwerktechnieken verweven zijn geraakt met het traditionele Amerikaanse quilten. De geborduurde verhalen, soms voorzien van tekst zijn prachtig gedetailleerd. Ze lezen als een modern stripverhaal. 

De tweede tentoonstelling liet Khanga doeken zien uit Afrika. Bedrukte kleurrijke doeken met prachtige prints en voorzien van teksten, meestal in Kiswahili. Over het hele contintent worden deze doeken gebruikt als kleding, maar ook als versiering in huis. Met de teksten wordt op een stille subtiele manier gecommuniceerd over liefde, familie, zorg, politiek en identiteit. 

Meest recente reacties

02.10 | 12:08

Deze cursus spreek mij erg aan.
Bent U van plan om soortgelijke cursus in 2023 weer te doen?
Ben erg benieuwd
vriendelijke groeten Jeanet de Fluiter

04.01 | 15:59

Wat goed verwoord Tineke. Wat is Idd. vanuit je gevoel en intuïtie?? Ze lijken op elkaar maar toch ook weer niet. Het opruimen van je moeders huis en dan door je verleden gaan is ook herkenbaar.

02.03 | 12:24

Weer een prachtig resultaat Tineke. Ik zag je in het quiltblad staan. Loopt je cursus goed?

Deel deze pagina