7. sep, 2018

Terug naar de basis met Sue Stone

Het is altijd goed om iets bij te leren. In januari was ik op zoek naar een cursus die mij verder zou helpen bij het ontwikkelen van een eigen stijl. Ik kwam op internet cursussen tegen die bomvol stonden van technieken en nieuwe materialen. Interessant, maar niet wat ik zocht. Met zoveel mogelijkheden wordt kiezen moeilijk. En in plaats van dat mijn creatieve brein actiever wordt, valt het stil.

Ik volgde al een tijdje de website textileartist.org waarop veel textielkunstenaars werk laten zien en vertellen over hun werk. Daar werd dit fenomeen helder benoemd. Als je je overdonderd voelt door wat er kan en mag en al gedaan wordt is het goed om helemaal terug naar de basis te gaan en juist grenzen en beperkingen in te bouwen.

Hier is de online cursus van Sue Stone: "Exploring textures and patterns" op gebaseerd. De opdrachten, vooral de eerste serie, zijn zo eenvoudig dat een kind zonder handwerkervaring het met gemak zou kunnen doen. Een vierkantje van 3 bij 3 cm vullen met rijgsteek. Simpel toch? Maar maak daar eens zoveel mogelijk variaties op? De mogelijkheden lijken opeens oneindig. De keuze van ondergrond, garens, steekgrootte, ruimtes tussen steken... 

En ik moet Sue gelijk geven, het begon gelijk weer te borrelen. Inmiddels heb ik de cursus afgerond. Het fijne van een online cursus is dat je het in je eigen tijd en in je eigen tempo kan doen. De besloten Facebookgroep gaf een mooie kijk op de creaties van andere cursisten. Door naar elkaars werk te kijken en mee te denken krijg je toch het gevoel dat je de cursus samen doet.  

Aan het einde van de cursus kwam een applicatieopdracht. Kleine stukjes stof als mozaiek neerleggen en vastzetten met de steekvariaties die je eerder hebt gebruikt. Ik ben wat afgeweken van de 3 bij 3 centimeterwerkjes en heb twee doeken van 60 bij 80 cm. vol gemozaiekt. Zonder teksten. Een medecursist wees me op het sterke effect van de tussenruimte en liet zien dat tekst niet nodig was omdat het beeld sterk genoeg is. 

Kijk, daar heb je nou wat aan! 

Meest recente reacties

02.10 | 12:08

Deze cursus spreek mij erg aan.
Bent U van plan om soortgelijke cursus in 2023 weer te doen?
Ben erg benieuwd
vriendelijke groeten Jeanet de Fluiter

04.01 | 15:59

Wat goed verwoord Tineke. Wat is Idd. vanuit je gevoel en intuïtie?? Ze lijken op elkaar maar toch ook weer niet. Het opruimen van je moeders huis en dan door je verleden gaan is ook herkenbaar.

02.03 | 12:24

Weer een prachtig resultaat Tineke. Ik zag je in het quiltblad staan. Loopt je cursus goed?

Deel deze pagina