28. aug, 2018

Workshop Gespreksstof 22 juli

Nadat we het doek Gespreksstof hadden opgehangen in de Stadkamer en de journalist van de Stentor weer was vertrokken heb ik met Carola Brunink van het Handwerkcafe nog een tijd nagepraat.

Bijvoorbeeld over de handwerksters die enorm veel technieken beheersen en prachtig nauwkeurig kunnen werken van een patroon en aan de andere kant de vrije kunstenaars die volledig aan vrije expressie doen, en alle "regels" loslaten. Het lijken soms twee aparte werelden met daartussen een zee die eng is om over te steken. Jammer, want kunst kan mooi zijn als daar oude technieken in verweven zijn, en handwerken wordt interessanter als je er meer van jezelf en jouw verbeelding in kwijt kan. En zo kwamen we op het idee een workshop te geven. 

Nogal hals over kop zijn we gaan brainstormen en heb ik het plan uitgewerkt. En zo kwam het dat we op een hete zaterdag met vijf deelnemers in Brainz zaten. Met tafels vol lapjes, garens, kralen en natuurlijk potlood en papier voor het eigen ontwerp. 

Door het doen van een paar praktische opdrachtjes kwam iedereen al snel op een eigen idee. Sommigen hadden al foto's meegenomen ter inspiratie. Al snel was iedereen aan de slag.

Stoffen uitzoeken, kleuren combineren, een compositie maken en naaien. De meesten met de hand, maar de naaimachine kon ook gebruikt worden. Ieder werkte met een eigen stijl en thema en liet zo iets eigens zien. De gesprekken werden hierdoor ook persoonlijker. Het was een heerlijke dag die omvloog.

We sloten af met het samen bewonderen van elkaars werk. De "wat als ...vraag" werd vaak gesteld. Wat als ik dit toevoeg, of dat weg laat, of dit naar voren plaats, of daar wat kleur toevoeg? 

Zo evalueer ik ook de dag. Wat als we het aantal technieken beperken, wat als we nog verder buiten de lijntjes gaan?   Wordt vervolgd....

Meest recente reacties

02.10 | 12:08

Deze cursus spreek mij erg aan.
Bent U van plan om soortgelijke cursus in 2023 weer te doen?
Ben erg benieuwd
vriendelijke groeten Jeanet de Fluiter

04.01 | 15:59

Wat goed verwoord Tineke. Wat is Idd. vanuit je gevoel en intuïtie?? Ze lijken op elkaar maar toch ook weer niet. Het opruimen van je moeders huis en dan door je verleden gaan is ook herkenbaar.

02.03 | 12:24

Weer een prachtig resultaat Tineke. Ik zag je in het quiltblad staan. Loopt je cursus goed?

Deel deze pagina